Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Encouraged, Engaged and Equipped

De cultuurschok van corona: bemoediging uit Spanje

Encouraged, Engaged, Equipped. Deze drie woorden zijn de speerpunten van ons team, dat verantwoordelijk is voor de ondersteuning van onze zendingswerkers wereldwijd. Bij elke contact, bij iedere bijeenkomst vragen wij ons af: zijn onze mensen bemoedigd, zijn ze betrokken en zijn ze toebereid? Het is onderdeel van ons mentorprogramma. We moesten aan deze woorden denken toen we hoorden dat Nederland opnieuw in een harde lockdown terecht komt.

Maandagavond 14 december zagen we de toespraak van premierRutte. De maatregelen die Nederland treffen zijn zwaar, zwaarder dan wij/jullie ooit gezien hebben. Maar ons viel op dat Rutte zijn toespraak rond dezelfde drie woorden opbouwde: hij bemoedigde Nederland (“wij zijn veerkrachtig en veren terug”), hij betrok Nederland (“alleen wij kunnen het virus nu stoppen”) en vertelde wat je zelf kan doen (“was je handen kapot”)

Fasen van een cultuurschok

Binnen Reach Beyond ben ik verantwoordelijk voor de training en mag ik mensen toebereiden voor hun werk. Een van de dingen waarmee we veel van onze mensen hebben geholpen de laatste maanden is de coronacrisis te vergelijken met een cultuurschok.

Het proces van een cultuurschok doorloopt vier fasen ziet er zo uit


 

Image https://gcsu-sa.terradotta.com

Het begin

De eerste ontmoeting met corona is of je een nieuw land inwandelt. Alle gebruiksregels zijn anders en leven met het ‘nieuwe normaal’ bevalt ons wel. Iets wat vaak met ons gedeeld werd en we ook wel (her)kennen; thuis werken is ook wel makkelijk, en werken via Zoom en Teams verbond ons team op een nieuwe manier. Online meetings zijn zoveel effectiever dan fysiek samenkomen. In de fase van euforie lijkt alles positief, we zijn creatief en zorgen dat ‘het werkt’.

Op weg naar de schok

Dan volgt er een rollercoaster-rit, de realisatie dat dit niet zomaar overgaat en we hiermee de komende maanden/jaren nog moeten leven. Nu zijn de ‘goede’ zoom-meetings een last en we krijgen te maken met het gevoel dat we niet meer kunnen of willen passen in deze samenleving. In de theorie over cultuurstress noemen we dat in deze fase de focus van positieve attitude verlegd wordt naar een nadruk op de negatieve aspecten. 

Goede koffie

Hoe lang je in de ‘schokput’ blijft zitten is aan jezelf. In ‘culture class’ gaan onze werkers op zoek naar hoe ze zendeling kunnen zijn in deze ‘vreemde’ samenleving. Hoe blijf ik wie ik ben, maar pas ik me ook aan in deze nieuwe cultuur? Als ik effectief wil zijn als zendeling, kan ik niet anders dan aanpassen. Deze fase wordt transitie genoemd. We komen er dan achter dat we de situatie werkbaar kunnen en moeten maken.  Ook al blijft geen handen schudden wat vreemd, het voelt niet meer zo zwaar als aan het begin. Als je thuis moet werken, richt je een degelijk kantoor in en zorg je voor goede koffie. Een goede headset maakt je meetings een stuk beter.

Acceptatie

Onze gevoelens kunnen nog wel wat op en neer gaan voor we ons neerleggen bij het nieuwe normaal. Sommige mensen bereiken de fase van acceptatie eerder dan anderen. Zij ontwikkelen nieuwe initiatieven tijdens corona, binnen ons trainingscentrum zien we een groep op de voorgrond treden die de ons allemaal vooruit helpt. Deze collega’s hebben de nieuwe realiteit geaccepteerd. Niet als in ‘het is effe niet anders’ maar Werkbaar en effectief.

Verder kijken

Misschien ben jij iemand die nog niet in de acceptatiefase bent aanbeland. Misschien kan dit schema je helpen om te zien dat het normaal is wat je op dit moment meemaakt. We hopen dat het je helpt om verder te kijken en vooruit te plannen. Het is nog niet over, maar we houden vol!

Vanaf het zendingsveld een goede en sobere kerst gewenst!

Wim & Nienke de Groen

Related Posts

3 Responses
  1. Breelina van Utrecht-Smalheer

    Tof hoe je de vertaalslag (visueel) maakt tussen corona en datgene wat voor jullie al zoveel jaar het ‘nieuwe normaal’ is!!! En waarbij je vooral een inkijkje geeft in wat jullie tijdens de trainingen die jullie (gaan) geven aan de mensen leren! Dankjewel en chapot!

    Hele goede dagen gewenst! Ga met God en Hij zál mét jullie zijn!

    Groetjes
    Bree

Leave a Reply