Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Hoe de rookworstenactie mij een lesje afhankelijkheid leerde

Toen de avonden nog lang waren, we genoten van de zon en het liefst een ‘lichte’ maaltijd en een salade verorberden, stond het bij ons in juli al op de agenda: de rookworstenactie!  

Als de TFC een actie voorbereidt, hebben we daar vaak drie maanden voor nodig. In deze periode maken we een draaiboek, hebben we contact met een leverancier, maken reclamemateriaal, zetten de actie op diverse platvormen online en inventariseren we de bestellingen en betalingen. 

Zo ook deze keer. Dit jaar stond de rookworstenactie eerder op de agenda dan gebruikelijk. Want door de corona-crisis wisten we niet of we de actie op de ‘gebruikelijke’ manier zouden kunnen houden. Dit was dan ook de vraag op de vergadering. Hoe gaan we dit aanpakken? Kunnen we de actie houden? En als we hem kunnen houden, aan welke regels moeten we ons in die periode houden? 

Ik denk aan een deel van een gesprek met Wim en Nienke vanaf het zendingsveld. “In Nederland wil iedereen graag alles op papier hebben, voorbereid en uitgedacht. Bijna alles wordt begroot. En wat begroot is wordt tot in detail uitgewerkt. Soms al jaren vooruit.” Voor Wim en Nienke, die in een land wonen waar niet alles zo georganiseerd is als in Nederland, is dit soms lastig. Zij zijn veel meer dan hier afhankelijk van de middelen en de mensen die op hun pad komen en leven op die manier in de afhankelijkheid van waar God hen leidt.  

Als TFC-lid word ik hierdoor regelmatig met mijn neus op de feiten gedrukt. Leef ik wel in afhankelijkheid van God, of: hoe doe ik dat? Wat kan leren van de manier waarop Wim en Nienke leven? En hoe kan ik dit als TFC-lid vormgeven? Of concreet: hoe ga ik om met de onzekerheid van het organiseren van een actie in coronatijd?  

Dit najaar was het een gegeven dat we volgens planning de jaarlijkse rookworstenactie gingen doen. Zo staat het in de ‘begroting’ voor 2020. Want de TFC verwerft een klein deel van de inkomsten voor het werk van Wim en Nienke door acties. Hoe we het hebben gedaan? Met behulp van een risico-inventarisatie vooraf (tip van Wim). Het resultaat? De actie verliep beter dan ooit! We hebben het verkooprecord met 37 rookworsten meer verbroken, door 314 rookworsten af te leveren! 

Van deze actie heb ik geleerd dat ik ondanks de Nederlandse cultuur van plannen en organiseren, alles in Gods handen mag leggen. En dat ik vooral in deze onverwachte situaties het eerst in Gods hand leg, voordat ik begin te schrijven aan een nieuw plan of risico-inventarisatie. 

En, niet doorvertellen hoor, maar ik kijk af en toe vol bewondering naar de manier waarop Wim en Nienke leven, en wat ik daarvan kan leren. Zo krijg ik door het werk in de TFC steeds weer nieuwe inzichten, over de maatschappij waarin we leven en over mijzelf.   

Een hartelijke groet uit de TFC 

Breelina van Utrecht-Smalheer 

Related Posts

Leave a Reply